Burun tıkanıklığı yani nefes alma problemlerini Septum devisyonu, Konka hipertrofisi, Nazal valv problemleri üç başlık altında toplamak mümkündür.
Burnu orta hatta iki eşit bölmeye ayıran yapıya septum denilir. Yapısal olarak kıkırdak ve kemikten oluşuyor. Bu yapılarda birçok faktöre bağlı olarak eğrilikler oluşabilir. En sık büyüme çağındaki travmalara bağlı oluşur ve bu eğilmelere bağlı olarak, C veya S şeklinde kıvrılır ve orta hatta olan düzlüğünü kaybeder. Bu duruma septum deviasyonu denilir. En sık nefes alma bozukluğu nedenidir.
BURUN EĞRİLİĞİ SEPTUM DEVİASYONA BAĞLI NEFES ALMA SORUNLARI
Burun eğriliği sorunu aslında toplumda birçok bireyde olmasına rağmen, septumdaki minimal eğrilik nefes almada bir sorun yaratmadığı için kişiler çoğunlukla bu durumun farkında değildir. Travmaya bağlı eğrilikler ile oluşan burun tıkanıklığına ilaveten burunda şekil bozukluğu da ortaya çıkar.
Burunun eğri olması aynı zamanda burun içindeki hava yolunu daraltır veya tamamen tıkayabilir. Septumun eğri olduğu taraftaki burun boşluğu daralırken, diğer taraftaki burun boşluğu ise genişler. Bu durum burun boşluklarından geçen hava akımının dengesi bozar. Geniş olan hava yolundan fazla, dar olan hava yolundan ise daha az hava geçmesine sebep olur. Her iki burun boşluğundaki hava akımının tekrar dengesinin sağlanması için geniş taraftaki konkalar büyür ve bu durum geniş olan burun boşluğunu küçülterek karşı taraf burun boşluğu ile eşitlemeye çalışır. Bu duruma toplumda burun eti büyümesi diye bilinen konka hipertrofisi adı verilir.
Nefes alma probleminin septum deviasyonundan sonraki en sık 2. nedenidir. Özetle Burun eğriliği, konka büyümesine sebep olur ve her iki burunun deliğinde de hava geçişi azaldığı için nefes alma problemi ortaya çıkar.
BURUN EĞRİLİĞİ SEPTUM DEVİASYON AMELİYATI
Septum deviasyonuna bağlı nefes alma problemi olan bir kişinin tedavisi ameliyattır. Çoğu kişi zaten bu nedenle ameliyat olacağı için aynı anda estetik burun estetiği ameliyatı da olmak ister. Kliniğimize başvuran hastaların ortalama yarısı hem nefes alma hem de estetik problemlerini düzelttirmek isteyen hastalardır. Operasyonda eğri olan kısımın çıkarılması veya düzeltilmesi ile tedavi edilir. Konka hipertrofisi ise genellikle deviye septumun düzeltilmesini takiben 3-6 ay içinde çoğu zaman kendiliğinden düzelir. Bu süreci hızlandırmak için genellikle radyo frekans uygulanır.
Üçüncü sebep ise septumun burun sırtında üst dış kıkırdaklara yaptığı açının azalmasıdır. Bu duruma nazal valv problemi denilir. Nazal valv problemlerinin tedavisinde bu bölgeyi genişletmek için ince uzun kıkırdaklar septumun üst dış kenarına bazen tek taraflı bazense çift taraflı yerleştirilebilir.
İLERİ DERECE BURUN EĞRİLİĞİ
Burunun ileri derecede eğrilikleri nefes alma problemleri yanında burnun dıştan da eğri görünmesine sebep olabilir. Zaten eğer burun dıştan eğri ise büyük olasılıkla içeride de eğrilik olacağı için nefes alma problemleri de beraberinde olacaktır. Bu tür durumlarda burundaki dış eğriliği düzeltmeden sadece septum iç eğriliği düzeltmek çoğu zaman tatmin edici bir sonuç vermez, kişinin nefes alması bir miktar düzelse de hala kaliteli nefes alamaz. Bu yüzden bu iki problemin aynı operasyonda düzelmesi her zaman en iyi sonucu verecektir. Genellikle nefes alma problemi nedeniyle cerrahi uygulanacak hastalar eğer burnunda şekil bozukluğu varsa, aynı ameliyatta estetik burun ameliyatının da yapılmasını isterler. Bu sayede hem estetik hem de nefes alma problemleri tek bir müdahale ile düzeltilmiş olunuyor.